matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna
nieczający:
Jak wyznaczyć funkcję odwrotną?
2x+1
y=
x−1
19 paź 09:54
Krzysiek60:
y(x−1)= 2x+1 yx−y= 2x+1 yx−2x= 1+y x(y−2)= 1+y
1+y
x=
y−2
1+x
y=
x−2
============
19 paź 10:03
nieczający:
dziękuję bardzo
19 paź 10:05
Blee:
albo:
2x+1
y =
x−1
2x−2 + 3
y =
x−1
3
y = 2 +
x−1
3
y−2 =
x−1
1
x−1
=
y−2
3
3
= x−1
y−2
3 + y − 2
= x
y−2
y+1
= x
y−2
więc odwrotna:
x+1
y =
x−2
19 paź 10:19