Jak to policzyć?
Kocx: Jak to policzyć?
∫e−πt2dt
19 paź 08:41
Blee:
Całkę nieoznaczoną masz do wyliczenia ?
19 paź 08:47
Kocx: w przedziale −∞ do ∞
19 paź 08:53
Adamm:
I = ∫−∞∞ e−πt2 dt
I2 = ∫∫R2 e−π(x2+y2) dxdy = 2 ∫02π ∫R+ re−πr2 dxdy =
2π ∫R+ e−πu du = 2
I = √2
19 paź 09:01
Adamm:
tej 2 nie powinno być
I2 = ∫∫R2 e−π(x2+y2) dxdy = ∫02π ∫R+ re−πr2 dr dθ =
= π ∫R+ e−πu du = 1
I = 1
19 paź 09:06
Kocx: Trochę to za trudna matematyka powiem szczerze

. Wymagają od nas w ramach innego przedmiotu,
aby to policzyć, ale nie było tego w sumie na matematyce, więc trochę ch... dzięki z pomoc
19 paź 09:10
Blee:
Niestety ... takie są minusy innych przedmiotów na uczelni wyższej.
Sam pamiętam jak na drugim semestrze trzaskaliśmy równania różniczkowe na fizyce (czy tam mecha
coś tam) podczas gdy same zajęcia z Równań Różniczkowych mieliśmy dopiero na III roku
19 paź 09:13
Kocx: Wiesz... a jeszcze gość jest wściekły ponieważ nie jest to główny przedmiot i nie posiada
egzaminów. Więc stwierdził, że da nam zadania "domowe", które trzeba mieć sprawdzone

A mógłbym jeszcze prosić o jedno?
∞
∫ (1−e
−at)*(1(t)) dt a>0
−
∞
19 paź 09:19
Adamm:
co oznacza 1(t)
mogę się tylko domyślać, czy to jest jakaś funkcja Heavyside'a, czy może indykator,
czy może jeszcze miara Diraca
19 paź 09:22
Blee:
czym jest 1(t)
19 paź 09:22
Kocx: Generalnie w automatyce 1(t) to jest wymuszenie powodujace po transmitancji skok jednostkowy
1/s. I to chyba właśnie chodzi o funkcje skokową Heavyside'a
19 paź 09:32
Adamm:
w takim razie
= ∫0∞ (1−e−at) dt
no i dalej to jest łatwo
19 paź 09:41