Logarytm
Enta : obecnie pH jest zdefiniowane jako ujemny logarytm stężenia molowego jonów hydroniowych HO+ na
dcm3 pH=−log10[H3O+].
a) W 250cm3roztworu znajduje się 0,000475g jonów [H3O+]. Oblicz pH roztworu.
b pH jednego roztworu wynosi 4,3 a drugiego 7,8. Ile razy więcej/mniej jonów [H3O+] jest w
drugim roztworze?
19 paź 08:01
Enta : Proszę o pomoc
19 paź 15:22
19 paź 15:30
mat: b) pH
1=4.3, natomiast pH
2=7.8
z definicji oznacza to, że 10
−4.3=[H
+] w pierwszym roztworze
oraz 10
−7.8=[H
+] w drugim,
zatem w pierwszym jest więcej jonów wodorowych (hydroniowych) bo 10
−4.3>10
−7.8
10
−7.8 −−− 100 %
10
−4.3 −−−− x %
| | 10−4.3*100 | |
x= |
| %≈316227.8 % |
| | 10−7.8 | |
czyli w pierwszym jest ponad 3162 razy więcej (3162.278 razy)
19 paź 15:55