Wyznacznik
Walec: Witam mam takie pytanie. Liczę i nie potrafię pojąć. Mam Macierz:
|0 5 0 2|
|8 3 4 5|
|7 2 1 4| /4w3−w2
|0 4 0 1|
=
| 0 5 0 2|
| 20 5 0 11|
| 0 4 0 1|
|0 5 2 |
| | 1 | |
|20 5 11| = − |
| (4*2*20−100) = −15 |
| | 4 | |
|0 4 1 |
a wyznacznik jest równy −60 ...
Czy w takim razie nie można mieszać metod wyznaczania wyznaczników? Nie można używać dwóch ?
18 paź 22:35
Mila:
0 5 0 2
8 3 4 5
7 2 1 4
0 4 0 1
rozwijam wg 4 wiersza (skreślam 4 w, 2k)
4*(−1)4+2 *wyznacznik
0 0 2
8 4 5
7 1 4
+1*(−1)4+4* wyznacznik
0 5 0
8 3 4
7 2 1
=4*(2*8*1−2*7*4)+5*4*7−5*8*1=
=4*(−40)+140−40=−60
można "mieszać" metody.
18 paź 23:30