Ciągi/granice
Michał: Hej mam zadanie w któym muszę obliczyć monotnicznosć ciągu i ograniczność

aleee jakoś chyba
mi nie idzie, mógłby ktoś zerknąć i mnie poprawić?
Ogranicznosć to granica z wartości a
n, a montoniczność wyliczam odejmująć a
n+1−a
n
Oto przykład:
| n(1+1n) | | 1 | |
najpierw limn−>oo= |
| = |
| =0 <−−− czyli to jest moje |
| n2(1+1n) | | n | |
| 3 | |
ograniczenie (jeszcze zastanawiam się czy nie jest nim 1 bo a1=1 a2= |
| itp. itd. czyli |
| 5 | |
ciąg malejący zmierzający do 0 i nie przekraczający 1, tylko jak by to wyliczyć oprócz tego że
można zauważyć?)
ok i teraz gorszy fragment czyli montoniczność, widać niby po sprawdzeniu 3 wartości że jest
malejący aleeee to nie wystarczy więc jedziem to:
| n+2 | | n+1 | | 2+2n2+n3+n−n3−n2−2n2−2n−2n−2 | |
|
| − |
| = |
| = |
| n2+2n+2 | | n2+1 | | (n2+2n+2)(n2+a) | |
No dobra i co dalej? CHyba coś przekombinowałem, proszę o korektę ^^ Dzięki z góry pozdrawiam!