co to
Krzysiu: co to znaczy struktury algebraiczne i jak sie z tego nauczyć?
18 paź 22:12
a7: jeżeli jako samouk chcesz się czegoś nauczyć to google jest b.pomocne

są wykłady filmiki
itp. itd.
18 paź 22:14
Krzysiu: a tutaj?
18 paź 22:15
Krzysiu: szukam profesjonalistów
18 paź 22:15
Adamm:
@a7
nie wszystkiego się nauczysz z internetu
zmień podejście do życia
18 paź 22:22
a7: "ja tylko niosę pomoc..." ...
18 paź 22:24
Adamm:
Odsyłanie do google jest bardzo pomocne
18 paź 22:25
Adamm:
To jakieś zbiory z działaniem
Jak się tego nauczyć? Czytaj książki
18 paź 22:29
Adamm:
Co prawda nie uważam się za eksperta, ale pozwoliłem sobie się wtrącić
18 paź 22:29
a7: to może Adamm odpowiedz sensowniej na pytanie, bo ja z tego co widzę na forum to jedna czwarta
zadań jest w google
18 paź 22:30
Adamm:
Wykłady, filmiki
Tak to się mogą uczyć studenci 1 roku na algebrze czy analizie
18 paź 22:32
a7: może nie potrzebnie zabrałam głos, ale odpowiedź pt czytaj książki jest podobna do tej szukaj
źródeł internetowych to się nauczysz jako samouk
18 paź 22:33
a7: @Krzysiu możesz powiesz na jakim poziomie potrzebujesz struktur algebraicznych i czego
potrzebujesz się nauczyć
18 paź 22:34
18 paź 22:35
Adamm:
@a7
jak będziesz mieć co najmniej połowę tyle wiedzy co ja teraz, to pogadamy
A na razie to spadaj
18 paź 22:38
ehhh: @Adamm
to niezłą masz wiedze skoro nie potrafisz pomóc koledze tylko odsyłasz w google, jak widać ktoś
wyżej potrafił wysłac jakies zródło które moze pomoc
18 paź 22:42
a7: "matematika nada, kultury niet ..."
18 paź 22:42
a7: to ja odesłałam do google, bo jest dużo materiałów na temat struktur algebraicznych pisanych
przez dobrych profesjonalistów
Adamm odesłał"kulturalnie" i sensownie do książek
18 paź 22:44
Adamm:
@ehhh
nie rozumiem takich ludzi
wtrącasz się, a nawet przeczytać porządnie nie potrafisz
ale z kamieniami to pierwszy
18 paź 22:45
Adamm:
Może cię potraktowałem trochę zbyt szorstko, przepraszam
Trochę się zdenerwowałem
18 paź 22:50
a7: ok
18 paź 22:52
iteRacj@:
22:38 @Adamm dlaczego zakładasz, że akurat Twoja aktualna wiedza ma być celem dla innych?
A jej połowa wartością graniczną uprawniającą do kontaktów?
19 paź 08:21
iteRacj@: Pytam, mimo że nie mam nawet 10% akurat tej wiedzy.
Chyba kierunek, który wybrałeś nie gwarantuje budowania dobrych relacji z ludźmi.
19 paź 08:24
Adamm:
Nie powiedziałem tak
19 paź 08:29
Adamm:
Moja wiedza ma być celem dla innych?
Nie. Każdy powinien zdobywać wiedzę, nie ważne ile.
Jej połowa wartością graniczną uprawniającą do kontaktów?
Mieszasz, i to bardzo
Żeby się wypowiadać na niektóre tematy, to trzeba mieć najpierw ich dobre zrozumienie.
Ktoś jest w liceum czy technikum, i myśli że wszystkiego można się nauczyć
z filmików czy wykładów online.
19 paź 08:34
iteRacj@:
Nawet jeśli źle interpretuję Twoją wypowiedź, to chciałam, żebyś miał świadomość, że również
tak może być odebrana.
I tylko dlatego się odezwałam.
19 paź 08:50
PW: Ludzie, dlaczego w ogóle poważnie traktujecie zapytania w stylu "Co to znaczy struktury
algebraiczne i jak się z tego nauczyć"?.
Komuś się wydaje, że podadzą mu na tacy łatwą drogę do nieznanego mu celu, a wy to traktujecie
z całym zapałem?
Należało odpowiedzieć:
− W matematyce nie ma drogi specjalnie dla królów.
Jedni studiują to dwa semestry powoli zgłębiając pojęcia i twierdzenia, a tu − proszę, król
chce się dowiedzieć z forum poświęconego rozwiązywaniu zadań dla licealistów.
Coś mi się zdaje, że Krzysiu ma przerost mniemania o sobie. "Szukam
profesjonalistów"…strach się odezwać.
19 paź 10:47
jc: Czasem podpowiedź od czego zacząć i z jakiej książki się uczyć jest bardzo przydatna.
Poleciłbym Elementy algebry abstrakcyjnej Gleichgewichta.
19 paź 11:06
Krzysiu: Mam takie trudne zadanie i nie wiem jak je zrobić
Dany jest zbiór G=(R+ x R) oraz działanie (x1,y1) ♥ (x2,y2)=(x1x2,y1+y2).
Sprawdzić, czy para (G,♥) tworzy grupę.
19 paź 21:05
jc: Nudne, ale łatwe. Ogólnie, jeśli G1, i G2 są grupami,
to G1 x G2 z działaniem (x,y)(x', y') = (xx', yy') jest grupą.
19 paź 21:27
Krzysiu: nie rozumiem
19 paź 21:32
jc: G1 x G2 oznacza zbiór par (x,y) takich, że x∊G1, y∊G2.
Dalej definiuję działanie na takich parach. Czego nie rozumiesz?
19 paź 21:52
jc: To trochę jak działania na wektorach z R2. Dodawanie definiuje wzór:
(x,y) + (x', y') = (x+x', y+y')
Faktycznie wektory z dodawaniem tworzą grupę.
W przypadku grup działanie zwykle oznaczamy kropką (którą często pomijamy)
lub znakiem + (raczej w przypadku grup przemienny).
19 paź 21:56
Mila:
1) Sprawdzasz czy działanie jest łączne;
((x1,y1) o (x2,y2) ) o (x3,y3)=?(x1,y1) o( (x2,y2) o (x3,y3))
L=(x1x2,y1+y2) o (x3,y3)=(x1x2x3,y1+y2+y3)
P=(x1,y1) o (x2x3,y2+y3)=(x1x2x3,y1+y2+y3)
Działanie jest łączne
2) Czy istnieje element neutralny
(x1,y1) o (1,0)= (x1*1,(y1+0)=(x1,y1)
tak
2) Czy istnieje element odwrotny (przeciwny)
tu jest problem , dla y =0 nie ma odwrotnego elementu
dla x∊R+ nie ma przeciwnego elementu
JC pomóż.
19 paź 22:38
Adamm:
elementem odwrotnym do (x, y) jest (1/x, −y)
19 paź 22:43
Krzysiu: | | 1 | |
mi wyszło że element odwrotny do x1 to |
| a do y1 to −y1 |
| | x1 | |
19 paź 22:45
Mila:
O, widzisz

Dzięki
Adamm. Nie wpadłam na to, wszystko mi mocno zardzewiało w łebku
19 paź 22:47
Mila:
No to masz
Krzysiu wszystko ?
19 paź 22:48
Krzysiu: co jeszcze jest potrzebne?
19 paź 22:49
19 paź 22:56
Krzysiu: A to, że wynik działania musi należeć do G?
19 paź 22:58
PW: Głębokie zrozumienie. Za takie rzeczy jak napisałeś o 22:45 dostaniesz "0".
19 paź 22:58
koksu: PW i Adamm dwóch największych hejterów na forum
20 paź 00:10
PW: Sralis−mazgalis. Nie bredzić i nie użalać się.
20 paź 09:23
iteRacj@: tertium non datur
@Krzysiu czy:
1o odpowiadający nie okazali się profesjonalistami
→ nie warto im podziękować
3o odpowiadający okazali się profesjonalistami, ale do czasu następnego pytania nie będą
potrzebni
→ nie warto im podziękować
20 paź 10:44
Krzysiu: Dzięki iteRacj@ za pomoc
20 paź 12:08
Krzysiek60: Powinienes to znac
Mowa jest srebrem a milczenie złotem .
20 paź 12:13
Krzysiu: ja wiem ale iteRacj@ nie
20 paź 12:38
Krzysiek60: Przyslowie nr 2
Pokorne ciele dwie matki śsie
Choc to nie do konca prawda bo druga matka to macocha ale zawsze wiecej żarcia .
20 paź 12:54