Dowod
Krzysiek60: Dla dowolnych liczb x,y, z :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+y+z)( |
| + |
| + |
| )≥9 |
| | x | | y | | z | |
| | x | | x | | y | | y | | z | | z | |
1+ |
| + |
| + |
| +1+ |
| + |
| + |
| +1≥9 |
| | y | | z | | x | | z | | x | | y | |
| | x | | y | | y | | z | | x | | z | |
3+( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+ |
| + |
| )≥9 |
| | y | | x | | z | | y | | z | | x | |
Korzystam z faktu ze
stad
dodaje to stronami
3+2+2+2≥9
18 paź 21:44
ICSP: x = y = 1 , z = −2
i cały pierwszy nawias Ci się zeruje.
W konsekwencji zeruje Ci się wszystko z lewej strony i dostajesz
0 ≥ 9
18 paź 21:48
PW: Poprawny., ale tylko dla dodatnich x, y, z.
18 paź 21:49
Krzysiek60: Przed chwila zauwazylem ze nie napisalem dodatnich
18 paź 21:52
Krzysiek60: dzieki
18 paź 21:53
ICSP: albo zastosuj sobie nierówność między średnią arytmetyczną i harmoniczną dla liczb dodatnich
a,b,c
chyba prościej.
18 paź 21:57
jc: 3 = (√x, √y, √z)*(1/√x, 1/√y, 1/√z) ≤ √x+y+z √1/x+1/y+1/z
18 paź 22:04
Metis: jc,
ICSP,
PW − powiało wiedzą
18 paź 22:13
Krzysiek60: Moglem tutaj zastosowac tez nierownosc am−gm
czekaj ICSP jak bym to musial rozpisac wedlug twojego ?
18 paź 22:14
Krzysiek60: Czesc
Metisku
18 paź 22:17
ICSP: Zapisz nierówność między średnią arytmetyczną i harmoniczną dla trzech liczb.
18 paź 22:21
Krzysiek60: Wiem ze srednia a
m ≥g
m
srednia g
m≥ h
m
| | a+b+c | | 3 | |
wiec musi byc |
| ≥ |
| |
| | 3 | | (1/a)+(1/b)+(1/c) | |
18 paź 22:24
ICSP: przemnóż nierówność przez
18 paź 22:26
ICSP: > 0
18 paź 22:26
Krzysiek60: ICSP za chwile odpiszse
18 paź 22:32
Krzysiek60: Bralem insuline i tabletki
To zostanie mi
z tego a+b+c≥3
18 paź 22:36
ICSP: ad > bc
natomiast nie jak ty uważasz:
a > c
18 paź 22:58
Krzysiek60: Mozesz to pociagnac dalej ?
jesli nie dzisiaj nie mozesz to moze jutro do poludnia
18 paź 22:58
Krzysiek60: Zaczynam pisac bzdury wiec przepraszam .Jutro ,dziekuje
18 paź 23:00
Krzysiek60: No tak . Po przemysleniu
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+b+c)*( |
| + |
| + |
| )≥9 |
| | a | | b | | c | |
Wiec mozna bylo ta zaleznosc miedzy nierownosciami wprowadzic .
18 paź 23:29
19 paź 01:38
Krzysiek60: Jestes niesamowita

Jesli to nie jest pytanie niedyskretne Skad pochodzisz ? Ja Dolnoslaskie .
19 paź 09:28
a7: dzięki za komplement, ja wolę być anonimowa, ale wzorując się na jednym zadanku: w dopełniaczu
nazwy województwa, z którego pochodzę jest
liczba samogłosek do wszystkich liter
| | 1 | | [325−5log1−34*7−1* |
| −2]*7 | | | 3 | |
| |
| |
| 4log1+5log1*4−2+11 | |
sprawdzałam czy dobrze, ale mogłam zrobić pomyłkę
19 paź 13:31
a7: jest pomyłka w mianowniku powinien być nawias (40+50)*41/2+10+log10
19 paź 13:56
Antek: Ha ha to jak z tym numerem telefonu na slupie ogloszeniowym ,pochodna calki i Bog wie jeszcze
co .
19 paź 14:28