Oblicz długości podstaw tego trapezu, jeśli jego wysokość jest równa h.
genewra: Na trapezie ABCD opisano okrąg o środku w punkcie O i promieniu R. Kąt między dłuższą podstawą
AB a promieniem okręgu poprowadzonym do punktu A jest równy 30°.
a) R = 10 cm, h = 3 cm
b) R = 4 cm, h = 5 cm
18 paź 21:21
genewra: Ktoś pomoże?
18 paź 21:50
18 paź 22:05
Eta:

a) z trójkąta "ekierki" AOE : a= 5
√3 to|AB|=10
√3
z tw. Pitagorasa w ΔOFD , |OF|=5+3=8 , |OD|=R=10
to b=
√100−64= 6 więc ||DC|=2b=12
Odp: |AB|=10
√3, |DC|=12
====================
i po ptokach

( bez
brailny
........................................................
18 paź 22:25
Eta:

b) analogicznie jak w a)
|AE|=2
√3 to |AB|=4
√3
z tw. Pitagorasa w ΔOFD b=
√16−9=
√7 to |DC|=2
√7
Odp: |AB|=4
√3 , |DC|=2
√7
=======================
18 paź 22:34
genewra: Dziękuję
18 paź 23:06