wykaż że
Joanna00: Wykaż, że równanie x
6−x
5+x
4−x
3+x
2−x+1=0 nie ma rozwiązań ∊R.
Metodą grupowania.
Proszę o pomoc.
18 paź 21:07
Adamm:
wskazówka
przemnóż obie strony przez x+1
18 paź 21:16
Joanna00: Próbowałam tak:
x5(x−1)+x3(x−1)+x(x−1)=−1
x(x−1)(x4+x2+1)=−1
ale nic z tego nie wynika...
18 paź 21:17
Joanna00: ok, dzięki spróbuję
18 paź 21:17
mat: | | 1−(−x)7 | | 1+x7 | |
= |
| = |
| suma wyrazow ciągu geometrycznego |
| | 1−(−x) | | 1+x | |
18 paź 21:21
Joanna00: w(x)*(x+1)=x7+1
x7+1=0 dla x=−1 co jest miejscem zerowym (x−1)
czyli w(x)=0 nie ma rozwiązań
18 paź 21:25
iteRacj@: a metodą grupowania najdłużej
x6−x5+x4−x3+x2−x+1=0
x5(x−1)+x3(x−1)+x(x−1)+1=0
(x5+x3+x)(x−1)+1=0
x(x4+x2+1)(x−1)+1=0
x(x4+2x2+1−x2)(x−1)+1=0
x[(x2+1)2−x2](x−1)+1=0
x(x2+x+1)(x2−x+1)(x−1)+1=0
∀(x∊R) x(x2+x+1)(x2−x+1)(x−1)≥0 || +1
więc x(x2+x+1)(x2−x+1)(x−1)+1≥1
18 paź 21:27
Adamm:
tak, w(x)*(x+1) = x7+1 ma oczywiście tylko jeden pierwiastek, x=−1
ale w(−1)≠0
18 paź 21:27
Joanna00: Dziękuję wszystkim ^^
18 paź 21:28
18 paź 21:33