złe zadanie ?
olex: Wykaz ze nie istnieje liczba x spełniająca równanie logx+2log(x+1)=log0,01
x(x+1)2=−2 mozna tak dalej to robic?
18 paź 20:50
Jerzy:
Najpierw założenia,a potem tak jak liczysz.
18 paź 20:52
olex: D=(0,∞)
(x2+1)(x+2) i..?
18 paź 20:56
a7: zał x>0 i x+1>0 czyli x>0

log(x+1)
2x=log10
−2
x
3+2x
2+x+2=0
x(x
2+1)+2(x
2+1)=(x
2+1)(x+2)=0
x=−2
sprzeczne z założeniami
18 paź 20:59
mario: og(x+1)2x=log10−2
x3+2x2+x= 10−2
czyli x3+2x2+x=0,01 ?
18 paź 21:54
olex: Jerzy: jest źle
18 paź 21:57
a7: u mnie dobrze, policzyłam jeszcze raz wszytsko mi się zgadza
ma być krok po kroku?
18 paź 21:59
a7: sprzeczne z założeniami czyli wykazaliśmy to, o co było pytanie w zadaniu, że żadna liczba nie
spełnia równania
18 paź 22:00
olex: a7 po prawej masz sam napisales 10−2 to 0,01 a nie −2
18 paź 22:05
a7: log10−2=log1010−2=−2
18 paź 22:09
a7: logaak=k
18 paź 22:11
olex: ale jak zlogarytmujesz to znika log dziesietny po prawej i po lewej i co zostaje ?
18 paź 22:15
a7: jak porównam podstawy logarytmów to zostaje
x3+2x2+x=−2
x3+2x2+x+2=0
potem grupujemy
(x2+1)(x+2)=0
pierwszy nawias jest zawsze dodatni , gdyż jest to liczba do kwadratu plus jeden, drugi nawias
może być równy zero gdy x=−2
minus 2 jest sprzeczne z założeniami, które zrobiliśmy na podstawy logarytmów, że x>0
stą wykazaliśmy, że równanie to nie ma rozwiązań
18 paź 22:19
a7:

−2 jest poza dziedziną
18 paź 22:22
olex: eta pomóż

help
19 paź 22:39
Mila:
D=(0,
∞)
W(x)− funkcja ciągła
Istnieje x
0∊(0,1) takie , że W(x
0)=0
19 paź 23:19
Mila:
Myślę, że jest trochę inne to równanie, z jakiej książki, może mam inne wydanie.
19 paź 23:20
olex: ok, dokładnie też tak to widzę, przecież po prawej nie może być= −2 Dziękuję to był
sprawdzian.
21 paź 17:30