Dowd nierownosci
Krzysiek60: Teraz mam taka nierownosc
| | a+b+c | |
Dla dowolnych dodatnich liczb a,b,c: |
| ≥3√a*b*c |
| | 3 | |
Tutaj juz tak nie moge skorzystac z tych dwoch nierownosci am−gm tak jak w poprzednim
przykladzie
(chociaz jest wskazowka zeby skorzystac z poprzedniego zadania .
18 paź 20:21
jc: Podstaw d = (a+b+c)/3 i zobacz co się stanie. To pomysł Cauchy'ego.
18 paź 20:26
Krzysiek60: Z tego mi wyszlo
Teraz dodaje stronami
Dostaje
Tutaj juz nie mam pomyslu .
18 paź 20:39
Krzysiek60: Chociaz mozna zapisac tak
| 2(a+b+c) | |
| ≥c√a*b wiecej nic nie zrobie |
| 3 | |
18 paź 20:43
Adamm:
posłuchaj tego co mówi jc
18 paź 20:44
Krzysiek60: | | a+b+c | |
Adamie podstawilem za d= |
| |
| | 3 | |
wiec co zrobilem zle ? Wytlumacz dokladnie .
18 paź 20:48
18 paź 20:51
18 paź 20:54
Krzysiek60: Tylko ze potem mam nastepne zadanie
| | x | | z | |
dla dowolnych dodatnich x,y,z |
| +U{y}{z]+ |
| ≥3 i mam skorzystac z nierownosci z tego |
| | y | | x | |
zadnia
a ja jej nie wyprowadzlem i nawet nie wiem jak z niej skorzystac
18 paź 20:56
Krzysiek60: Dobry wieczor a7

tam jest takie zadanie nr 6 strona 7 to samo zadanie mam w tym zbiorze zadan z matematyki z
ktorego przerabiam zdania (2006r)
18 paź 21:01
Adamm:
To akurat jest proste
a1...an = 1
(1+a1)(1+a2)...(1+an) ≥ 2n√a1...an = 2n
18 paź 21:02
Krzysiek60: Wychodzi na to z ew tym zbiorze mam same zadania olimpijskie z tych nierownosci oprocz jednego
ktore potrafie rozwiazc
18 paź 21:06
Adamm:
a to tego innego, to mogę co najwyżej dać "wskazówkę"
| | x | | y | | z | |
| to średnia aryt. liczb |
| , |
| , |
| |
| 3 | | y | | z | | x | |
18 paź 21:08
a7: Dobry wieczór

, nic nie rozumiem tam w tym linku jest wyprowadzona w zadaniu 32 (str 22?) ta
nierówność którą tu dowodziłeś i może ta wskazówka do tego kolejnego zadania od Adamma załatwi
sprawę.
18 paź 21:13
a7: nie uważnie spojrzałm trochę się różni tamten przykład
18 paź 21:15
Krzysiek60: Powinna wystarczyc
| (x/y)+(y/x)+(z/x) | |
| ≥3√(x/y)*(y/x)*(z/x) |
| 3 | |
18 paź 21:15