równania
licealnyuczeń: Nie rozumiem jednej rzeczy.
Odnośnie tego zadania:
https://www.zadania.info/d710/1312454
dlaczego w podpukcie A podstawiamy x=2 do równiania, skoro x=2 jest wyłączone z dziedziny
18 paź 19:57
a7: moim zdaniem tam jest zwyczajnie błąd
18 paź 20:04
a7: a) Δ=[−(4b+3)]2−4(3b2+3b)
Δ=(b+3)2
Δ=0 wtedy jest jedno rozwiązanie
b=−3
a tam wyszło inaczej
18 paź 20:06
a7: ?
18 paź 20:06
Jerzy:
Eliminujemy ten parametr, dla którego x = 2 i stąd te obliczenia dla x = 2.
18 paź 20:08
a7: przepraszam
Δ=(2b+3)2
b=−3/2
18 paź 20:08
18 paź 20:29
licealnyuczeń: więc chodzi o to, że dla b=2 mamy też inny pierwiastek, mianowicie 9, a dla b=−1/3 mamy −1.
O to pytałem, ehhh
18 paź 20:30
a7: w moim rozwiązaniu jest chyba źle to, że nie uwzględniam w ogóle mianownika, a to nie jest
tylko licznik z równaniem kwadratowym, także musi się wypowiedzieć Jerzy lub jeszcze ktoś inny
18 paź 20:32
Mila:
D
r=R−{2}
x≠2
x
2−(4b+3)*x+3b
2+3b=0
1) Δ=(4b+3)
2−4*(3b
2+3b)=
(2b+3)2
| x2−(4b+3)*x+3b2+3b | |
| =0 ma jedno rozwiązanie, |
| x−2 | |
należałoby sprawdzić, czy nie jest równe 2.
2) sprawdzamy dla jakiego b rozwiązaniem równania :
x
2−(4b+3)*x+3b
2+3b=0
jest liczba 2.
2
2−2*(4b+3)+3b
2+3b=0
3b
2−5b−2=0
wtedy
Δ=(2*2+3)
2>0 zatem istnieje drugie rozwiązanie x
2≠2
lub
| | −1 | |
Δ=(2* |
| +3)2>0 też istnieje drugie rozwiązanie x2≠2 |
| | 3 | |
18 paź 21:27
a7: teraz rozumiem dzięki
18 paź 21:47
Mila:
18 paź 21:49