czy w funkcji z takim wykresem mam minimum lokalne?
czy to może być punkt zaznaczony na czerwono?
czy jednak w przypadku drugiej części wykresu przy −y to minimum nie istnieje?
z pochodnej funkcji f(x)=x/lnx wychodzi mi minimum wychodzi (lnx−1)/(lnx)2
przyrównuję do 0 i wychodzi mi x=e, tak powinno być?
Tak, to minimum lokalne. Nie ma zaś minimum globalnego.
Potwierdzenie: https://www.wolframalpha.com/input/?i=minimum+x%2Fln(x)
Wyżej przykładowo wykres f(x)=sin(x)+cos(2x). Niebieskie punkty to minima globalne, zielone
punkty to minima lokalne.