Nierownosc dowod
Krzysiek60: Dla dowolnych dodatnich liczb a,b,c,d zachodzi
18 paź 19:01
Adamm:
| | a+b+c+d | | 1 | |
ln( |
| ) ≥ |
| (lna+lnb+lnc+lnd) |
| | 4 | | 4 | |
bo
f(x)=ln(x), x>0
jest funkcją wklęsłą
skąd wynika twierdzenie
18 paź 19:07
Eta:
Z nierówności między średnimi am−gm co kończy dowód
18 paź 19:10
Krzysiek60: Adamm dzieki

Ale to rozwiazanie dla studentow matematyki . Niestety nie dla mnie
18 paź 19:11
Adamm:
To tak jakby powiedzieć
Tak jest, bo tak jest
18 paź 19:12
Krzysiek60: Wstawiam te zadania bo moze oprocz mnie skorzystaja tez maturzysci
Wiec prosze miec to tez na wzgledzie.
18 paź 19:15
jc: a,b,c,d ≥ 0
To już znasz (widziałem poprzedni wpis).
Dodajesz stronami i dzielisz przez 2, a potem jeszcze raz stosujesz znaną Ci nierówność.
| a+b+c+d | | √ab + √cd | |
| ≥ |
| ≥ √√ab √cd = 4√abcd |
| 4 | | 2 | |
18 paź 19:18
Adamm:
Niech będzie
| a+b+c+d | | | |
| = |
| ≥√((a+b)/2)((c+d)/2)≥ |
| 4 | | 2 | |
≥
√(ab)1/2(cd)1/2=(abcd)
1/4
skorzystałem jedynie z tego że
| a+b | |
| ≥√ab dla dowolnych a, b>0 |
| 2 | |
18 paź 19:18
Adamm:
Jest bardzo ładny dowód ogólnej nierówności
| | a1+...+an | |
T(n): ∀a1, ..., an≥0 |
| ≥n√a1...an |
| | n | |
Wykazujemy T(2)
potem że ∀
k∊N+ T(2
k) ⇒ T(2
k+1)
stąd przez indukcję, T(2
k) dla k=1, 2, ...
Potem dowodzimy że ∀
k≥3 T(k) ⇒ T(k−1)
to kończy dowód w ogólnym przypadku
18 paź 19:23
Adamm:
Jest on bardzo ładny, bo dowodzimy nierówności dla dużych n,
a potem idziemy z indukcją "wstecz"
18 paź 19:25
Krzysiek60: Witaj
jc 
To po kolei
| c+d | |
| ≥√cd Tak jak napisales ta nierownosc miedzy sednia am−gm znam |
| 2 | |
Dodaje stronami
| a+b+c+d | |
| ≥√a*b+√c*d Teraz mam obie strony podzielic przez 2 (wytlumacz dlaczego ? |
| 2 | |
| | 1 | |
wiec dostaje po wymnozeniu przez |
| |
| | 2 | |
| 1 | | a+b+c+d | | √a*b+√c*d | |
| * |
| ≥ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | √a*b+√c*d | |
Teraz dla |
| stosuje ponownie nierownosc pomiedzy srednia am−gm gdyz ten |
| | 2 | |
ostani zapis to sednia arytmetyczna dwoch liczb czyli
| | a+b | |
√a*b+√c*d a wiem ze |
| ≥√a*b |
| | 2 | |
| | √a*b+√c*d | |
stad |
| ≥√√a*b*√c*d≥√√a*b*c*d≥4√a*b*c*d co konczy dowod .Dobrze ? |
| | 2 | |
18 paź 19:43
jc: Dobrze. Ostateczny wniosek wynika z przechodniości nierówności.
18 paź 19:49
Krzysiek60: dziekuje

Wiesz niektore rzeczy musze miec wytlumaczone dokladnie ,nawet bardzo dokladnie .
18 paź 19:55