Pochodna do obliczenia błędu pomiaru
Przemek: Pomóżcie mi bo tylko tego nie wiem. Wyprowadzałem wzory na błąd pomiaru.
Pytanie mam. Jak z czegoś takiego (Mam obliczyć pochodną od n):
(1−D2R)n
Wychodzi takie coś:
n(1−D2R)n−1*(−12R)
Z góry dzięki za odp.
18 paź 18:47
Pytający:
| | D | |
(1− |
| ) traktujesz jak stałą przy liczeniu pochodnej po n, bo od n w ogóle nie zależy. |
| | 2R | |
| | D | | D | |
((1− |
| )n)'=n(1− |
| )n−1 |
| | 2R | | 2R | |
18 paź 19:49
Przemek: Ale właśnie powinno wyjść tak jak wyżej napisałem.
18 paź 23:12
Blee:
masz pochodną typu:
f(x) = a
x
f'(x) = a
x*lna
Ty natomiast masz policzyć pochodną po D

a nie po n
18 paź 23:52
Przemek: Faktycznie mój błąd. Tylko w takim razie używając tego wzoru z logarytmem
jak przekształcić do tej podanej postaci.
18 paź 23:57
Blee:
skoro masz liczyć pochodną po 'D' to wzór z logarytmem nie jest poprawny
masz tutaj funkcję typu:
f(x) = (a + bx)α
f'(x) = α(a+ bx)α−1 * b
19 paź 00:16
Blee:
czyli dokładnie to co masz
19 paź 00:16
Pytający:
Swoją drogą jaką bzdurę napisałem wyżej... chyba za bardzo zasugerowałem się tym "Wychodzi
takie coś:". Tylko bardziej zagmatwałem.
19 paź 00:37