Funkcje
Czika5: 1. dla jakich wartosci parametru m funkcja jest stala ?
f(x) = (2+2/m)x+4
2. wyznacz miejsce zerowe funkcji f
fx=3x−1 − x+4/3 − 5x−11/4
3. wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości nie mniejsze niż funkcja
g.
b) f(x) = √3(x − 1), g(x) = √12x
c) f(x) = 2(4x − 8), g(x) = 10(3x − 6) − 5(x − 2)
d) f(x) = 4, g(x) = (√3 − x)(√3 + x) + (√3 − x)²
18 paź 18:40
a7: 1. funkcja będzie stała gdy parametr przy x będzie równy zero
2+2/m=0 zał m≠0
m=−1
?
18 paź 18:45
a7: 2. to jest jedna funkcja czy trzy funkcje?
przyrównujemy do zera i wyznaczamy x
np. 0=3x−1
3x=1
x=1/3
18 paź 18:47
Krzysiek60: Zadanie nr 1 zapis jest niejasny
| | 2+2 | |
ani przy zapisie )f(x)=( |
| )x +4 funkcja dla zadnego m nie bedzie stala |
| | m | |
| | 2 | |
ani dla zapisu f(x)= (2+ |
| )x+4 tez nie bedzie stala dla zadnego m |
| | m | |
ma byc
y=ax+b to dla a=0 funkcja liniowa jest stala
18 paź 18:47
a7: dla zapisu drugiego dla m=−1 będzie stała i równa 4
18 paź 18:49
Krzysiek60: Pospieszylem sie z osadem
Drugi zapis m=−1 .Przepraszam .
18 paź 18:49
Krzysiek60: jesli funkcja f ma przyjmowac wartosci nie mniejszse niz funkcja g to oznacza ze funkcja f
musi przyjmowac wartosci wiekszse badz rowne funkcji g
3c) 2(4x−8)≥10(3x−6)−5(x−2)
8x−16≥30x−60−5x+10
8x−30x+5x≥−60+10+16
−17x≥−34
x≤2
Reszte samemu
18 paź 19:09
Czika5: Zad 1 jest tresc dobra
18 paź 19:41
Adamm:
zd 1
2+2/m = 0
18 paź 19:43
Czika5: 2 zad to jedna funkcja
18 paź 19:44
Czika5: Wynik w 1 ma być m=−1
18 paź 19:46
a7: fx=3x−1 − x+4/3 − 5x−11/4 = −3x − 29/12
fx=0 0=−3x−29/12
x=−29/36
18 paź 19:48
a7: w pierwszym przecież wyszło m=−1 (i mnie tak wyszło i Krzysiek60 też to napisał

)
18 paź 19:49
Czika5: Ale pelne rozpisanie
18 paź 20:12
Czika5: A nie sam wynik
18 paź 20:12
Krzysiek60: | | 2 | |
To rownanie 2+ |
| =0 to naprawde rozwiazje sie w pamieci |
| | m | |
| | 2 | | 2 | |
masz tak |
| =−2 .jak liczbe musisz podstawic za m zeby L=P m=−1 bo |
| =−2 |
| | m | | −1 | |
Pelne (ale kolego bierz sie do roboty
| 2 | |
| =−2 (mnoze obie strony przez m |
| m | |
2=−2m
−2m=2
18 paź 20:26