ciągi
janek: O nieskończonym ciągu (bn) wiadomo, że bn= 8 + 10 + 12 + ... + (2n+16), gdzie n ∊ N+.
Zapisz wzór na n−ty wyraz ciągu bn w postaci iloczynu dwóch dwumianów liniowych.
Mam wyznaczoną ilość wyrazów w ciągu: x=n+5, wiem jaka jest różnica: r=2, ale wydawało mi się,
że wzorem na n−ty wyraz ciągu jest właśnie 2n+16
Czego tutaj nie łapię i o co chodzi?
18 paź 18:27
Adamm:
bn nie jest równy 2n+16
bn jest sumą wyrażeń postaci 2k+16, dla k od −4, aż do n
zapis formalny
bn = ∑k=−4n (2k+16)
18 paź 18:32
18 paź 18:33