Wyznacz monotonicznosc funkcji z def
Pi: f(x)= 2x−13x+2 dla x∊Df
więc Df
3x + 2 ≠0 ⇒ x∊R−{−23}
niech: x1<x2
f(x2}−f(x1) = ...
= [7(x2 − x1) ] / [(3x2 + 2)(3x1 + 2 ) ]
jak to rozwiazac? :x
18 paź 11:07
PW: | | −2 | |
Iloczyn ten jest dodatni, gdy x1 i x2 są większe niż |
| : |
| | 3 | |
| | 2 | |
x1>− |
| ⇒ 3x1>−2 ⇒ 3x1+2>0, |
| | 3 | |
podobnie dla x
2. Ikoczyn ma więc trzy czynniki dodatnie.
| | 2 | | 2 | |
Gdy x1<− |
| i x2 <− |
| , to oba czynniki (3x1+2) i (3x2+2) są ujemne, zatem znowu |
| | 3 | | 3 | |
iloczyn jest dodatni.
| | 2 | |
Wniosek: f(x) jest rosnąca na przedziale (−∞, − |
| ) i jest rosnąca na przedziale |
| | 3 | |
Nie jest rosnąca w całej dziedzinie, co łatwo pokazać biorąc x
1 z jednego z tych przedziałów,
a x
2 − z drugiego.
18 paź 11:39
Pi: Czyli ta funckja nie bedzie monotoniczna ale bedzie rosnaca na tych dwoch przedzialach? A kiedy
mozemy powiedziec ze funkcja jest monotoniczna a zarazem rosnaca/malejaca?
18 paź 11:48
Pi: A taki przypadek? f(x) = x2+6x−7 dla x∊R
x1<x2
f(x2)−f(x1) = ... = (x2−x1) (x2+3 + x1+3)
Jak to teraz dokończyc?
18 paź 12:02
Krzysiek60: A co tutaj dokanczac . Nie jest monotoniczna w calej dziedzinie
Co jest wykresem tej funkcji ? Zrob wykres i zobacz
18 paź 12:08
PW:

Już odpowiedziałem. Nie jest rosnąca ani malejąca w całej dziedzinie. Jest rosnąca na każdym z
| | 2 | | 2 | |
przedziałów "w lewo od − |
| " lub "w prawo od − |
| ". |
| | 3 | | 3 | |
18 paź 12:08
Pi: Krzysiek60 Odczytanie z wykresy bedzie w porzadku jesli w tresci zadania mam wyraźnie " z
definicji" ?
18 paź 12:10
PW: Rysunek z 12:08 dotyczy wypowiedzi z 11:48.
Dlatego nie należy zadawać dwóch pytań w jednym poście − robi się groch z kapustą.
18 paź 12:12
Pi: PW tak masz racje, dziękuje za pomoc

Troszke sie zamieszanie zrobiło. Teraz niestety mnie
martwi ta moja wypowiedź z 12:02 i 12:10
18 paź 12:14
Krzysiek60: Moja wypowiedz dotyczyla postu z 12 : 02
Pokaz jak rozpisujesz warunki z postu 12 : 02
18 paź 12:20
Pi: No właśnie problem w tym, że umiem przekształcić f(x2)−f(x1) do takiej postaci jak w poscie
12;02 a następnie nie mam pojęcia co z tym zrobić. Jak to odczytać
18 paź 12:26
Krzysiek60: Zawsze sobie przyjmujesz ze funkcja jest albo rosnaca albo malejaca
Przypuscmy ze jest rosnaca
wtedy
x
1<x
2 to x
1−x
2<0 lub x
2−x
1>0
f(x
1)<f(x
2) to f(x
1)−f(x
2)<0 lub f(x
2)−f(x
1)>0
Ja sobie przyjmuje x
1−x
2<0
f(x
1)−f(x
2) <0
| | b | |
Ta funkcja y= x2+6x−7 dla pw= −− |
| = −3 |
| | 2a | |
czyli dla x∊−
∞−3) jest malejaca i dla x∊(−3,
∞) jest rosnaca
badaj ja teraz dla x∊(−
∞.−3)
czyli przyjmujemy ze
x
1−x
2<0
f(x
1)−f(x
2)<0
x
21−6x
1−7−(x
22+6x
2−7)
x
12+6x
1−7−x
22−6x
2+7= x
12−x
22= (x
1−x
2)(x
1+x
2)
x
1−x
2<0 z zalozenia
x
1+x
2<0 na tym przedziale bo dodajesz dwie liczby ujemne wiec (x
1−x
2)(x
1+x
2) >0
Wniosek funkcja na tynm przedziale jest malejaca bo zalozylismy ze f(x
1)−f(x
2)<0
Licz na drugim przedziale
18 paź 12:44
Krzysiek60: tzn f(x1)−f(x2) = (x1−x2)(x1+x2) wyjdzie to samo
z zalozenia masz x1−x2<0 teraz jaki znak ma (x1+x2) na tym przedziale x∊(−3,∞)
Wniosek i ladna odpowiedz .
18 paź 12:47
Krzysiek60: No i co Pi ? olales .
18 paź 12:57
Pi: Dla x1,x2 ∊(−3;+∞)
zakładamy
f(x1)−f(x2) <0
x12 − 6x1 − 7−(−x2+6x2−7) = ... = (x1−x2)(x1+x2)
z zalozenia x1−x2< 0
x1+x2 na przedziale moze byc i dodatnie i ujemne?
18 paź 12:59
Pi: Bo w tym przedziale (−3;+
∞) są i ujemne i dodatnie?

sam juz nie wiem. Nie, nie olałem
18 paź 13:03
Krzysiek60:

dodatnie wiec ? widzisz na wykresie ze od (−3,
∞) funkcja ta rosnie
czasmi tez dobrze sobie zrobic wykres zeby wiedziec o co chodzi (zwlaszcza ze ten jest prosty
do zrobienia
18 paź 13:06
Krzysiek60: Wiesz mi mowiono zeby troche rozstrzelac te wartosci do obliczen
np wziac x=−2 i x=100
18 paź 13:10