Całka
Troko: Jak policzyć taką całkę? Powinien mi wyjść wynik a ona się zapętla.
∞
∫ A*e−αt*sinΩt dt
0
18 paź 07:42
Troko: Pytanie czy w ogole da sie uzyskac wynik z tego?
18 paź 08:25
piotr: | | a sin(b x) + b cos(b x) | |
∫ = −Ae−a x |
| + C |
| | a2 + b2 | |
| | a sin(b x) + b cos(b x) | | Ab | |
∫0∞ = limg→∞−Ae−a x |
| |0g = |
| |
| | a2 + b2 | | a2+b2 | |
18 paź 08:25
piotr: b=Ω
18 paź 08:27
piotr: a=α
18 paź 08:28
Troko: A napisałbyś w jaki sposób to wyliczyć? Robiąc przez części zapętliło mi się, więc nie do końca
wiem jak to się robiło.
18 paź 08:36
Blee:
po dwukrotnym zrobieniu przez części przerzucasz 'całkę' na drugą stronę (wygląda tak samo ale
jest przemnożona przez stałą)
18 paź 08:54
Troko: Masz może jakiś filmik albo artykuł o tym? Szczerze pamiętam ten sposób, ale za cholerę nie
mogę sobie przypomnieć jak to się robiło.
18 paź 09:05
18 paź 09:11
18 paź 09:11
Blee:
aż dziwne, że nie miałeś takich całek wcześniej (na analizie)
18 paź 09:19
jc: Wykorzystaj wzór e
−(a−iΩ)t = (cos Ωt + i sin Ωt)e
−t
| | e−(a−iΩ)t | | 1 | |
∫0∞ e−(a−iΩ)t dt = − [ |
| ]t=0t=∞ = |
| |
| | a−iΩ | | a−iΩ | |
Swoją całkę uzyskasz porównując części rzeczywiste.
Porównując części urojone otrzymujemy całkę z sinusem
| | Ω | |
Całka z sinusem = |
| |
| | a2+Ω2 | |
Prosto, prawie w pamięci.
18 paź 09:21
jc: W pierwszej linii zamiast e−t powinno stać e−at. Reszta o.k..
18 paź 09:22
jc: Oczywiście rachunek ma sens tylko dla a>0. Inaczej całka jest rozbieżna.
18 paź 09:22
Troko: Hm, więc lekki problem pojawia się taki, że nie miałem całek z rozbiciem na części zespolone, a
muszę jakoś to obliczyć. Chociaż nikt nie zakłada, że nie zrobię tego w ten sposób, pewnie
wręcz przeciwnie. Tym bardziej poprosiłbym o jakieś źródło, bo chętnie bym zrozumiał te
zagadnienie
18 paź 09:39
Mariusz:
∫e
−atsin(bt)dt
Jeśli nie chcesz aby ci się zapętliło liczysz w ten sposób
I całkowanie przez części
u = e
−at , dv = sin(bt)dt
| | 1 | |
du=−ae−atdt , v = − |
| cos(bt) |
| | b | |
| | 1 | | a | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atcos(bt)− |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| | b | | b | |
II całkowanie przez części
Tutaj całkujesz znowu ∫e
−atsin(bt)dt a nie tę co dostałeś po całkowaniu przez części
∫e
−atsin(bt)dt
Teraz próbujesz innego doboru części
∫e
−atsin(bt)dt
u=sin(bt) dv = e
−at dt
| | 1 | |
du = bcos(bt)dt v = − |
| e−at |
| | a | |
| | 1 | | b | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atsin(bt)+ |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| | a | | a | |
Otrzymujesz teraz układ równań
| | 1 | | a | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atcos(bt)− |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| | b | | b | |
| | 1 | | b | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atsin(bt)+ |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| | a | | a | |
| b2 | | b | | b | |
| ∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atcos(bt)− |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| a2 | | a2 | | a | |
| | 1 | | b | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| e−atsin(bt)+ |
| ∫e−atcos(bt)dt |
| | a | | a | |
| | b2 | | b | | 1 | |
(1+ |
| )∫e−atsin(bt)dt=(− |
| e−atcos(bt)− |
| e−atsin(bt))+C1 |
| | a2 | | a2 | | a | |
| a2+b2 | | b | | 1 | |
| ∫e−atsin(bt)dt=(− |
| e−atcos(bt)− |
| e−atsin(bt))+C1 |
| a2 | | a2 | | a | |
| | e−at | |
∫e−atsin(bt)dt=− |
| (bcos(bt)+asin(bt))+C |
| | a2+b2 | |
Nie liczyłeś jeszcze przekształcenia Laplace ?
Twoja całka się tam pojawi jako L{sin(Ωt)} tylko zwykle używa się literki s zamiast α
18 paź 09:42
Mariusz:
Troko miałeś całki stowarzyszone ?
Obliczenia przedstawione we wpisie powyżej są oparte na tym pomyśle
Sam wynik możesz wziąć z tablicy przekształceń Laplace
18 paź 09:48
Mariusz:
Tak ale jeśli używasz metody która nie była jeszcze wprowadzona
albo jest inna od ulubionej metody prowadzącego
(np dlatego że treść zadania zakładała użycie danej metody)
to prawdopodobieństwo że nie zostanie ona uznana jest bliskie jedności
18 paź 09:55
Troko: Wiesz, generalnie to nie jest matematyka. Problem w tym, że jest to teoria sygnału i mam do
policzenia sygnał sinusoidalnie tłumiony, jest to więc poniekąd sinusoida malejąca w czasie,
co dla mnie akurat jest pewną abstrakcją =).
Nie miałem całki stowarzyszonej, miałem tylko podstawy matematyki potrzebne do zrozumienia
zjawisk fizycznych. Więc tylko podstawowe całki. To wyprowadzenie z układem równań jest dosyć
ciekawe, chociaż wygląda na coś w czym się bardzo łatwo pomylić

.
18 paź 10:26
jc: Nie miałeś? Masz okazję nauczyć się czegoś nowego.
Liczby zespolone bardzo przydają się przy ruchu drgającym, więc w torii sygnałów
pewnie też.
18 paź 12:31
Troko: Robiąc do zapętlenia i przyrównując sobie wychodzi mi taki dość dziwny wynik:
x − rozwiązanie całki
| | e−αt(sinΩt+cosΩt) | |
x= −A* |
| |
| | 3 | |
18 paź 12:54