Funkcje odwrotne
Krzysiek60: Odwrocic funkcje
y= 2sin(x)
y=
3√x
y=
√x3
odwrotna do y=sin(x) jest y=arcus sin(x) to wiem
18 paź 00:15
a7:
2) h(x)=2arcsinx
3) h(x)=x
3
18 paź 00:47
Krzysiek60: Dobranoc a7

A po kolei jak to zrobic?
18 paź 08:18
Blee:
y = 2sinx
odwracamy:
x = 2siny
(x/2) = siny
arcsin(x/2) = y
analogicznie podstępujemy w pozostałych
18 paź 08:20
Krzysiek60: OK.
Blee .Witaj
18 paź 08:24
janek191:
y = 3√x2
y3 = x2
√y3 = x
Zamieniamy zmienne
y = √x3
18 paź 08:34
janek191:
Cześć Krzysiek

Vax się pojawił na forum
18 paź 08:37
Krzysiek60: Dzien dobry
janek191 
Widzialem go pare razy .
18 paź 08:42
Krzysiek60: Teraz walcze z nierownosciami (dowody)
18 paź 08:43
Adam:
1 i 2 nie są odwracalne
Można je co najwyżej odwrócić na określonym przedziale
18 paź 11:07
jc: To nie funkcje, tylko wzory. Aby mówić o funkcji należy określić dziedzinę i przeciwdziedzinę.
18 paź 12:34
Krzysiek60: Dzien dobry
jc 
Tak wiem ze nalezy to okreslic
Zadnie mam ze starego podrecznika pod redakcja Edwarda Otto .
18 paź 12:49