logarytm nierownosc
Walec: Rozwiąż
2x> x74 * xlog16x
16 paź 23:59
Blee:
na pewno jest log
16x
17 paź 00:03
Walec: dokladnie 14 log2 x to chyba to samo
17 paź 00:09
Blee:
2x > x7/4*x1/4 *log2x
wiemy, że x>0 (jeżeli nie wiesz dlaczego to popatrz na prawą stronie nierówności i się zastanów
2 > x3/4*x1/4 *log2x
2 > (x3 + log2x)1/4
24 > x3 + log2x
należy zauważyć, że dla x=2 mamy 23 + log22 = 24 co więcej funkcja f(x) = x3+log2x
(nawet gdyby nie było log2x) jest funkcją rosnącą)
więc odp.: dla x∊(0;2)
17 paź 00:16