oblicz pole
Marlena: Z kawałka drutu o długości 10 cm zrobiono prostokat o najmniejszym polu. Oblicz, ile to pole
wynosi i jakie są długości boków tego prostokata.
16 paź 23:32
Blee:
na pewno o NAJMNIEJSZYM polu?
Raczej chodzi o największe pole

I tak jak we wcześniejszym zadaniu tak i tutaj będą równe boki (czyli kwadrat) i wyznaczysz to
także licząc pochodną z funkcji pola prostokąta
16 paź 23:34
Marlena: najwieksze ma byc
16 paź 23:35
Blee:
wiem, że ma być najwięcej ... bo nie da się wyznaczyć prostokąta (o stałym obwodzie) mającego
najmniejsze pole
16 paź 23:36
janek191:
2 x + 2 y = 10
x + y = 5
y = 5 − x
Pole prostokąta
P = x*y = x*( 5 − x) = − x
2 + 5 x f. kwadratowa
P
max = q = P(2,5) = 2,5*2,5 = 6,25
Jest to kwadrat o bokach równych 2,5 cm.
18 paź 08:19