Uzasadnij
basiulek: w rombie jedna przekątna jest o 2 dłuższa od drugiej. Uzasadnij że sin kata ostrego wynosi
12/13
16 paź 22:52
Blee:

masz taki romb
a = x
√5
| | x | | 2x | | 4 | |
więc sin(2α) = 2sinαcosα = 2* |
| * |
| = |
| |
| | x√5 | | x√5 | | 5 | |
16 paź 23:15
Blee:
chwila ... co oznacza "jest o 2 dłuższa"
16 paź 23:18
basiulek: Ale tam w treści jest o 2 dłuższa a nie 2 razy dłuższa
16 paź 23:20
Fajter :

Oznaczam sobie e= 2x dlugosc przekatnej krotszsej
f= 2x+2 −dlugosc przekatnej dluzszej
| | e*f | | 2x(2x+2 | | 4x2+4x | |
P= |
| = |
| = |
| =2x2+2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Z Pitagorasa oblicz a
2
a
2= x
2+(x+1)
2= x
2+x
2+2x+1= 2x
2+2x+1
P=a
2*sinα
Cos do obliczenia brakuje .Tak mysle
16 paź 23:20
basiulek: tez mi sie tak wydaje
16 paź 23:23
Eta:
2 sposób
a=
√5x
| | 2x*4x | |
P= |
| = 4x2 i P=√5x*√5x*sinα = 5x2 sinα |
| | 2 | |
16 paź 23:23
Blee:
to jeżeli jest o 2 dłuższa to zadanie jest BEZ SENSU bo:
| | x | | x+1 | | x(x+1) | |
sin(2α) = 2sinαcosα = 2 |
| * |
| = 2 |
| |
| | a | | a | | x2 + (x+1)2 | |
i teraz ... w zależności od tego ile wynosi x ta wartość będzie różna, bo dla np.:
| | 20200 | |
x = 100 masz ... = |
| |
| | 20201 | |
itd.
16 paź 23:24
basiulek: Dzięki. Może coś źle spisałam. Jesteście MISTRZAMI

!
16 paź 23:26
Blee:
mogło być także w zadaniu, że "jedna przekątna jest o połowę dłuższa od drugiej"
wtedy by pasowało
16 paź 23:29