Dowod
Fajter : | | a | | b | | a2+b2 | | a2 | |
Uzasadnij ze jesli bc≠0 i |
| = |
| to |
| = |
| |
| | b | | c | | b2+c2 | | b2 | |
zalozenie i teze mam wypisana
Dowod
b
2= ac
Dobrze to zrobilem ?
16 paź 22:48
jc: Skąd b2=ac ?
Jak z tego wnioskujesz drugą linię?
Po co dalsze linijki, skoro już masz tezę?
16 paź 22:54
Fajter : Nadmienie ze w arkuszu jest napisane zeby b2 jeszcze podniesc do potegi drugiej
Oznaczaloby to ze teze nalezaloby najpierw wymnozyc . Juz sam nie wiem . jaks rada
16 paź 22:54
16 paź 22:55
jc: b
2=ac > 0
b
2+c
2=ac+c
2=(a+c)c >0
a
2+b
2=a
2+ac=a(a+c) >0
| a2+b2 | | a(a+c) | | a | | a2 | | a2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| b2+c2 | | (a+c)c | | c | | ac | | b2 | |
16 paź 23:01
Fajter : To zalozenie ze ac>0 to konieczne ? Wytlumacz dlaczego jesli tak
16 paź 23:04
jc: Zakłada się, że bc ≠0. Wynika stąd, że b≠0, a więc b2 > 0,
a stąd b2+c2 >0 i a2+b2>0. Dlatego a+c≠0
16 paź 23:21
Fajter : OK.
16 paź 23:23