l zesp
Franklin p_p: (1−i√3)(cosα+isinα)2 − przedstawic to w postaci trygonometrycznej, męczę się juz z tym
trochę, probowalem na kilka sposobow i nic nie wychodzi
16 paź 22:03
Adamm:
a na wykłady chodzisz?
(1/2)(cos(2α−π/3)+isin(2α−π/3))
16 paź 22:05
Franklin p_p: Chodzić chodzę, gorzej z zastosowaniem tego w praktyce, jak ty to w 2min machnąłeś?
16 paź 22:20
Mila:
| | 5π | | 5π | |
z1=1−i√3=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
z
2=cos
2α+2i sinα*cosα−sin
2α
z
2=cos2α+isin2α
|z
2|=1
| | 5π | | 5π | |
z1*z2=|z1|*|z2| (cos( |
| +2α)+i sin |
| +2α) |
| | 3 | | 3 | |
16 paź 22:21
Franklin p_p: Właśnie zaczałem robić tą metodą, przejrzałem notatki jeszcze raz i wygrzebalem ten wzor,
dokoncze i zaraz porownam z waszymi wynikami, dziekuje za pomoc
16 paź 22:25