wyznacz x
uczeń:
wychodzi mi niejednoznaczne rozwiązanie
16 paź 20:52
PW: Co to znaczy "niejednoznaczne rozwiązanie"? Takie zwierzę nie istnieje.
16 paź 20:57
Mila:
x+2≠0⇔x≠−2
3=(7−
√2)*(x+2)
3=(7−
√2)*x+2*(7−
√2)
3=(7−
√2)*x+14−2
√2
3−14+2
√2=(7−
√2)*x
2
√2−11=(7−
√2)*x /*(7+
√2)
(2
√2−11)*(7+
√2)=(49−2)*x
wymnóż w liczniku i napisz wynik.
16 paź 21:00
uczeń: wychodzi mi coś takiego
√2 x − 7x = 11− 2√2
i nie wiem czy jest to poprawnie rozwiązane
16 paź 21:00
uczeń: ok dzięki. a skąd to drugie 7−√2 po wymnożeniu (x+2)
16 paź 21:05
Mila:
(7−√2)*(x+2)
(7−√2)*x+(7−√2)*2
jeśli oznaczysz tak:
7−√2=a to
a*(x+2)=a*x+a*2
16 paź 21:15
uczeń: super, dziękuję za pomoc
16 paź 21:28
Mila:
16 paź 21:56