Uzasadnij, że
agata: Uzasadnij, że równanie x2 + log4 3 = log4 9x nie ma rozwiązań
Ja zrobiłam tak, ale nie wiem czy dobrze:
x2 − log4 9*x + log4 3 = 0
Δ = (− log4 9)2 − 4* log4 3= log42 9 − log4 81 = log42 9 − (log4 9 + log4 9) = log4
9 ( log4 9 − ( 1 + 1)) = log4 9 (log4 9 − 2)
log4 9 < 2, więc log4 9 − 2 < 0
log4 9 ( log4 9 − 2) = liczba dodania * liczba ujemna = liczna ujemna, więc Δ < 0 ⇒brak
rozwiązań
16 paź 20:40
Eta:
Dobrze
Można było prościej
x2−(2log43) *x+log43=0
Δ= 4log423−4log43 = 4log43(log43−1)<0 bo log43∊(0,1) więc log43 −1<0
16 paź 20:51