liczby zespolone
ola: 𝑥(5 − 9𝑖) + 𝑦(9 = 7 − 2𝑖) = −𝑖
jak się robi takie coś?
16 paź 20:28
Krzysiek60: Popraw
16 paź 20:29
ola: Znajdz liczby rzeczywiste spełniające warunki równania
16 paź 20:30
Krzysiek60: Zauwaz ze masz dwa znaki rownosci
16 paź 20:38
ola: no wlasnie wiem
skopiowałam przykład ze zbioru
16 paź 20:39
ola: może tam jest blad, ale się nie znam na razie, wiec nie umiem poprawic
16 paź 20:40
Krzysiek60: No to zrob
x(5−9i)+y(9−2i)= −i
5x−9xi +9y−2yi=−i
Porownujemy czesci rzeczywiste i urojone
uklad
5x+9y=0
−9x−2y=−1
Po prawej stronie rownanie nie masz czesci rzeczywistej wiec =0
urojona masz −i wiec rowna −1
Rowiaz ten uklad i zobacz tez trapez dobrze tlumaczy
16 paź 20:52
Krzysiek60: Rzeczywiste sa bez i urojone masz z i
16 paź 20:53
ola: dziękuje
16 paź 20:56