matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
kasia:
∫ 1/(x
2
+x+3) policzyć całkę
16 paź 20:12
Mila:
1
1
x
2
+x+3=(x+
)
2
−
+3=
2
4
1
11
=(x+
)
2
+
2
4
Podstawienie:
1
√
11
x+
=
t
2
2
√
11
dx=
dt
2
licz dalej sama
16 paź 20:52
kasia:
wyszlo mi: (−4
√
11
)/(11)*arctg((2x+1)/(
√
11
))+C
16 paź 21:29
kasia:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%E2%88%AB+(-2)%2F(x%5E2%2Bx%2B3)
tylko wczesniej juz sama (−2) wyciagnelam przed calke... jest okej?
16 paź 21:34
Mila:
Wygląda, że dobrze.
16 paź 21:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick