naturalne
Krzysiek60: Udowodnij z e rownanie
x2+y2+z2= t2 ma nieskonczenie wiele rozwiazan w liczbach naturalnych
16 paź 19:45
Krzysiek60: Zeby nie zakladac drugiego watku
Udowodnij ze rownanie
x2= 4yz+1 ma nieskonczenie wiele rozwiazan w liczbach naturalnych
Nie wiem jak sie do tych zadan zabrac .
16 paź 20:01
Adamm:
(x−1)(x+1) = 4yz
po lewej mamy 2 liczby naturalne, i jedna z nich dzieli się przez 2
znaczy że druga też
po lewej są 2 kolejne liczby naturalne
wystarczy obrać
y=n
z=n+1
więc jest nieskończenie wiele takich rozwiązań
16 paź 20:28
Adamm:
do pierwszego
x=t=n, y=z=0
załatwia sprawę
chyba że 0 nie jest naturalne
czy jest według ciebie?
16 paź 20:30
Krzysiek60: dzieki Adamm
jakbys zrobil jeszce to pierwsze i koncze z tym .
16 paź 20:31
Krzysiek60: Do 1 mam takie rozwiazanie
x=k y=4k z=8k i t= 9k gdzie k∊N
Do drugiego
Rownanie doprowadzamy do postaci (x−1)(x+1)= 2y*2z stad rtrojki liczb
x= 2k+1 y=k i z=k gdzie k∊N sa rozwiazanami danego rownania .
Mozez mi to wytlumaczyc ? Nie musi byc dzisiaj .
16 paź 20:37
Adamm:
do 1 bez zer
wiemy że 32+42 = 52
wiemy też że 52+122 = 132
zatem
32+42+122 = 132
teraz mnożymy przez n2
(3n)2+(4n)2+(12n)2 = (13n)2
x=3n
y=4n
z=12n
t=13n
16 paź 20:41
Adamm:
Ale co mam ci wytłumaczyć?
Ktoś sobie takie rozwiązanie wymyślił, i jest
16 paź 20:44
Krzysiek60: Ok

jak bede mial czas to zobacze do ksiazki o tych rownaniach .
Teraz to odpuszczam .
16 paź 20:47
jc: n2 + (n+1)2 + (n2+n)2 = (n2+n+1)2
16 paź 21:15