Liczby zespolone
Paulina #60;3 : hej mam pare zadanek i nie wiem czy dobrze je robię, mogłaby jakaś dobra duszyczka mi pomóc?
emotka
1. rozwiąż równanie:
z+z(sprzężone) + i(z−z(sprzężone) = 5+3i
2. Oblicz:
(i−√3)10
3√1 − 3 stopnia jak coś
16 paź 17:44
Paulina #60;3 : przy drugim zadanku to
10 jest
16 paź 17:44
Krzysiek60: zadanie nr 2
tgφ=−√3 ⇒φ= 120o zamien miare katowa na lukowa i masz w radianach
16 paź 17:48
Paulina #60;3 : nie wiem o co chodzi XD (i−√3) jest do 10 potęgi, na radianach nic nie robiliśmy do tej pory
i tak się zastanawiam co robić XD
16 paź 18:05
Krzysiek60: Ojj teraz zauwazylem ze napisalem Ci zle

To ma byc tak (i−
√3)
10
wobec tego x= −
√3 y=1
| | 1 | | 1 | | √3 | |
stad tgφ= |
| = − |
| = − |
| ⇒φ= 1500 |
| | −√3 | | √3 | | 3 | |
stad sin150
o= cos60
o=
stad cos150
o= −sin60
o = to sobie juz najdziesz
16 paź 18:09
Paulina #60;3 : Dzięki krzysiu

potrafisz ogarnąć pozostałe?
16 paź 18:10
Krzysiek60: Paulinko . Pani Mila jest na forum .Popros ja ladnie o pomoc.
Ja niestety zapomnialem . Za duza przerwa .
16 paź 18:16
Paulina #60;3 : hmm jak się woła, ja tutaj nowa hihi @Mila ?
16 paź 18:17
Krzysiek60: Oj to nie takie proste jest

. Musisz podac swoje wymiary (ponoc podaje sie trzy ) Ile masz
lat . czy masz rodzenstwo .
Oczywiscie zartuje ,
Napisz nowy post gdzie ja poprosisz o rozwiazanie zadania i podaj tresc
16 paź 18:25