Funkcja kwadratowa z parametrem
Euler: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−(2m−1)x+m2+m−2=0 ma dwa
rozwiązania, z których jedno znajduje się między liczbami 0 i 2 a drugie między 3 i 5.
Może mi ktoś wytłumaczyć, czy takie rozumowanie jest poprawne? (wynik się zgadza)
0<x1<2
3<x2<5
3<x1+x2<7
3<2m+1<7
2<2m<6
1<m<3
m nalezy (1,3)
16 paź 17:22
Jerzy:
x1 + x2 = 2m − 1
16 paź 17:28
Euler: Miało być −(2m+1) oczywiście, pomyłka
16 paź 17:30
Jerzy:
Też źle.
16 paź 17:34
Krzysiek60: Zapomniales o podstawowym warunku na istnienie rozwiazan rownania
Δ≥0
16 paź 17:34
Euler: x1+x2=(−b/a) czyli −[−(2m+1)]=2m+1
16 paź 17:38
Euler: Wiem,że Δ≥0 tylko chodzi mi juz o ta dalszą część
16 paź 17:57
Euler: ?
18 paź 19:49
iteRacj@:
Żeby rozwiązanie istniało (warunek dwóch miejsc zerowych) Δ>0. Z tych obliczeń m<1.
Ze wzorów Viete'a 3<2m−1<7 czyli 2<m<4.
Czyli brak rozwiązań.
19 paź 08:12