Relacje rownowaznosci
Kasia: Hejka!
Moglby ktoś mi rozwiązać ten jeden przykład i wytłumaczyć ? Nie wiem jak określić czy relacja
jest zwrotna , symetryczna i przechodnia
W R2 określamy (x,y)~(u,v) <==> x=u
16 paź 17:02
PW: Definicja relacji mówi:
− para (x, y) jest w relacji ∼ z parą (u, v), gdy pary te mają jednakowe pierwsze współrzędne.
W czym problem?
Czy para dowolna (a, b) jest w relacji ∼ z parą (a, b)? Jeśli tak, to relacja jest zwrotna.
16 paź 17:18
Zuza: Czy mógłbyś sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
1.(x,y)~(x,y) <==> x=x relacja jest zwrotna
2.(x,y)~(u,v) ==> (u,v)~(x,y)
x=u ; . u=x Relacja jest symetryczna
3. (x,y)~(u,v) i (u,v) ~ (m,n) ==>( x,y) ~ (m,n)
x=u u=m x=m relacja jest przechodnia
Relacja jest r rownowaznosci
16 paź 17:32