Liczby sprzężone itd itp etc pomóżcie kochani! :*
Paulina #60;3 : hej mam pare zadanek i nie wiem czy dobrze je robię, mogłaby jakaś dobra duszyczka mi pomóc?

1. rozwiąż równanie:
z+z(sprzężone) + i(z−z(sprzężone) = 5+3i
2. Oblicz:
(i−√3)
10
3√1 − 3 stopnia jak coś
16 paź 16:52
grzest:
1. z+z
*+z−z
*=5+3i
z=x+iy
z
*=x−iy
z+z
*=2x,
z−z
*=2iy.
2x+2iy=5+3i
16 paź 17:00
Paulina #60;3 : o jaaa, a ja to rozpisywałam głupia hihi, dzięki
16 paź 17:02
Jerzy:
A co się stało z i ?
16 paź 17:03
Paulina #60;3 : to dać i2 i zamienić na −1?
16 paź 17:05
Paulina #60;3 : ha...halo? D:
16 paź 17:18
grzest:
Masz rację Jerzy, i "gdzieś się zawieruszyło". Zrobię więc zadanie jeszcze raz.
z+z*+i(z−z*)=5+3i
z=x+iy,
z*=x−iy,
z+z*=2x,
z−z*=2iy.
2x−2y = 5+3i ⇒ 2x−2y=3 oraz 0i=5i.
Drugie z tych równań drugie jest sprzeczne, stąd wniosek że całe równanie jest sprzeczne.
17 paź 10:21