ab
PeDeGie: siema, masz może pomysł na doprowadzenie tego do najprostszej postaci? można się tu namachać,
ale chodzi mi o krótki sposób, z wykorzystaniem jakiegoś wz skr mnoż czy coś, kombinowałem z
2h i nie ogarnąłem.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a2( |
| − |
| ) + b2( |
| − |
| ) + c2( |
| − |
| ) |
| | b | | c | | c | | a | | a | | b | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
| a | | b | | c | |
| (c − b) + |
| (a − c) + |
| (b − a) |
| bc | | ac | | ab | |
sorry nie dało się tego zrobić w normalny sposób z U {x} {y}

chyba za dużo znaków i
komplikacji.
16 paź 15:21
PW: Nie liczyłem, ale to chyba banalne − pomnożyc licznik i mianownik przez abc.
16 paź 15:27
PeDeGie: tak zgoda, napiszę o co mi chodzi dokładnie, też byłem w tym momencie, po pomnożeniu masz =
| | a3(c−b) + b3(a−c) + c3(b−a) | |
|
| . Wynik powinien wyjść a+b+c |
| | a2(c−b) + b2(a−c) + c2(b−a) | |
z tego co liczyliśmy na zajęciach i sprawdzone w wolframie, tylko teraz jak z tego dostać
a+b+c, chyba nie można sobie tego tak po prostu skrócić na piechotę nie?
16 paź 15:40
Mila:
Po wymnożeniu w liczniku i mianowniku mamy:
| a3c−a3b+ab3−b3c+bc3−ac3 | |
| |
| a2c−a2b+ab2−b2c+bc2−ac2 | |
odpowiednio grupujemy wyrazy aby otrzymać w liczniku iloczyn:
(c−b)*(a−c)*(b−a)*(a+b+c)
a w mianowniku:
(c−b)*(a−c)*(b−a)
Napiszę przekształcenie w mianowniku , bo mniej pisania:
m=ab*(b−a)+c*(a
2−b
2)+c
2(b−a)=ab*(b−a)+c*(a−b)*(a+b)+c
2*(b−a)=
=(b−a)*[ab−c*(a+b)+c
2]=(b−a)*[ab−ac−bc+c
2 ]=
=(b−a)*[b*(a−c)+c*(c−a)]=(b−a)*(a−c)*(b−c)
16 paź 17:53