Funkcja różnowartosciowa
Mat21: Załóżmy, że x1, x2 ∊R, x1 ≠x2. f(x) =x 2−2x. Badamy roznowartosciowosc funkcji, f(x1) −
f(x2)=x1 2−2x1−x22 + 2x2 =(x1−x2) [(x1 +x2) − 2]. Pierwszy nawias jest różny od 0,
a drugi w jaki sposób można określić czy jest większy, mniejszy czy różny od zera?
16 paź 14:55
ite: Wynik odejmowania z drugiego nawiasu może równy zero,
więc funkcja nie jest różnowartościowa.
16 paź 15:03
Jerzy:

Czy to jest funkcja różnowartościowa ?
16 paź 15:04
aniabb: nie jest różnowartościowa bo dla x1=2−x2 będzie f(x1)−f(x2) = 0
16 paź 15:04