Symbol Newtona
BoosterXS: Symbol Newtona, czy ktoś jest w stanie pomóc z takim zadankiem?
16 paź 14:24
Leszek: Rozpisz te symbole zgodnie ze wzorem Newtona ! !
16 paź 14:25
jc: | n(n−1)(n−2)(n−3) | | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2)(n−7) | |
| − |
| = |
| |
| 4! | | 3! | | 4! | |
16 paź 14:29
Jerzy:
| | n! | | n! | |
= |
| − |
| |
| | 4!(n − 4)! | | 3!(n − 3)! | |
Teraz wskazówka: n! = (n − 4)!(n − 3)(n − 2)(n − 1)n
n! = (n − 3)!(n − 2)(n − 1)n
16 paź 14:29
BoosterXS: a teraz
| n(n−1)(n−2)(n−7) | |
| = 90 jak to pociągnąć dalej? |
| 4! | |
16 paź 14:33
grzest:
n(n−1)(n−2)(n−7)−24*90=0,
n4−10n3+23n2−14n−2160=0,
n=10.
16 paź 14:51
grzest:
W trzeciej linijce powinno być:
(n−10)(n3+23n+216)=0,
n=10 to jedyne rozwiązanie tego równania w liczbach naturalnych (dlaczego?).
16 paź 15:19
BoosterXS: Bardzo dziękuję za pomoc
16 paź 21:09