Pomocy
bongocat: Jak udowodnić, że nie da się podzielić liczby nieparzystej przez parzystą?
Potrzebne mi jest to do jednego zadania.
Ja zacząłem tak:
a=2n+1, n∊C
b=2m, m∊C
2n+12m=nm+12m
Jak mogę teraz wykazać, że nm+12m nie jest liczbą całkowitą?
16 paź 14:03
the foxi:
a nie lepiej:
a=2n+1
b=2n ?
| | 1 | | 1 | |
1+ |
| ∊ℂ ⇔ |
| ∊ℂ ⇔ 2n|1 |
| | 2n | | 2n | |
| | 1 | |
jakie są dzielniki jedynki? tylko 1, więc 2n=1 ⇒ n= |
| ∉ℂ |
| | 2 | |
16 paź 14:09
Jerzy:
@bongocat .. trudno dowodzić nieprawdę
@the foxi ... a gdzie jest powiedziane,że to mają być kolejne liczby.
16 paź 14:11
Leszek: Dowod przeprowadz przez zaprzeczenie , niech bedzie ta podzielnosc czyli k − jest
liczba calkowita , wiec : a= k b ⇔ 2n +1 = 2km ⇔ 2 km − 2n = 1 ⇔ 2 ( km − n) =1
Dokoncz ! !
16 paź 14:11
the foxi:
hmm, racja
16 paź 14:12
bongocat: @Jerzy, jak to?
16 paź 14:13
bongocat: To da się podzielić liczbę nieparzystą przez parzystą?
16 paź 14:15
Jerzy:
Ano tak to:
W zbiorze liczb rzeczywistych nie istneje jedynie dzielenie przez zero, a poza tym każdą liczę
mozna podzielić przez dowolną.
Ty raczej chcesz wykazać,że iloraz liczby nieparzystej i parzystej nie jest liczbą
calkowitą.
16 paź 14:17
bongocat: km−n ∊ C
km−n=1/2
1/2 ∉ C
@Leszek, to już jest wystarczający dowód czy trzeba jeszcze coś napisać?
16 paź 14:21
bongocat: @Jerzy tak, oczywiście, źle to sprecycowałem
16 paź 14:21
Leszek: Napisz tylko komentarz ! ! !
16 paź 14:22
jc:
Liczba parzysta to wielokrotność liczby 2. Wielokrotność liczby parzystej jest więc
wielokrotnością liczby 2 czyli jest liczbą parzystą, a więc nie jest liczbą nieparzystą.
16 paź 14:26
bongocat: @Leszek 1/2 ∉ C, więc a ∉ C lub b ∉ C
dobrze?
16 paź 14:32
bongocat: Chyba coś pomieszałem
16 paź 14:33
bongocat: km−n ∉ C, więc k ∉ C lub m ∉ C lub n ∉ C, czyli twierdzenie nieprawdziwe
teraz lepiej, nie?
16 paź 14:38
Jerzy:
| | 1 | |
km − n = |
| ( sprzeczność, bo km − n jest liczbą całkowitą ) |
| | 2 | |
16 paź 14:40
bongocat: Ooo, dzięki
16 paź 14:43