Czy funkcja jest bijekcją.
karol723: Czy podana funkcja jest bijekcją? f(x)=2x+12−x Definicje iniekcji i suriekcji znam. D=R/2
ZW=R/−2
Nie wiem jak udowodnić czy jest iniekcją i suriekcją
16 paź 12:25
PW: Tak naprawdę jet to pytanie o własności funkcji homograficznej znanej z liceum:
− przyjmuje wszystkie wartości ze zbioru R\{−2} i est różnowartościowa.
Czy trzeba je teraz na poziomie studiów jeszcze raz udowodnić? Jeśli tak, to nic trudnego.
16 paź 12:48
karol723: Iniekcję można udowodnić, korzystając z tego że jest różnowartościowa, czyli podstawić x1 i
x2 i otrzymamy x1=x2(tak w skrócie)?
Jak poradzić sobie z dowodem, że jest suriekcją?
16 paź 13:05
PW: Przepraszam, a skąd wiesz, że Zf=R\{−2}?
16 paź 13:07
PW: Przez Zf oznaczyłem to co u Ciebie jest zapisane jako ZW, przepraszam.
16 paź 13:08
karol723: Podzieliłem wspólczynnik przy x w liczniku przez wspolczynnik przy x w mianowniku
16 paź 16:41
PW: Tak łatwo się nie dowodziło. Szukamy wszystkich liczb w, dla których istnieją x w dziedzinie
takie, że
f(x) = w.
Niech w będzie liczbą rzeczywistą
2x+1 = w(2−x)
2x+1 = 2w−wx
2x+wx = 2w−1
x(2+w) = 2w−1
− równanie takie ma rozwiązanie, pod warunkiem że w≠−2. Rozwiązanie to jest liczbą
Stąd
f(x) = w
ma rozwiązanie, gdy w≠−2. Oznacza to, że zbiór wartości funkcji stanowią wszystkie liczby
rzeczywiste oprócz (−2).
16 paź 16:57
karol723: Dzięki, ale jak udowodnić, że to jest suriekcja?
16 paź 18:10
PW: No przecież pokazałem. Dla dowolnej w∊R\{−2} istnieje x, dla którego
f(x) = w.
Funkcja przyjmuje wszystkie wartości ze zbioru R\{−2|, jest więc przekształceniem "na" zbiór
R\{−2}.
16 paź 20:24