LiczbyZespolone
Michał: Dobry wieczór

Mam pytanie czysto teoretyczne, chodzi o rozwiązanie trójmianu:
Z
2+(1+4i)z−5−i=0
Δ=(1+4i)
2−4*1*(−5−i)=5+12i
√Δ=A+Bi //[N[Czemu to tak robimy i rozpisujemy a nie po prostu sqrt(5+12i) jako pierwiastek
z delty i do wzoru?]
(A+Bi)
2=5+12i
A
2−B
2+2ABi=5+12i
{A
2−B
2=5
36−b
4−5B
2=0 t=B
2 // t>0 //[N[To dobre założenie? Nie powinno być t>=0?]
−t
2−5t+36=0
Δ
t=25−4*36*(−1)=169
t
1=4
t
2=−9 ∊/D // No w sensie nie należy do dziedziny
4=B
2
B=2 v −2
czyli
A=3 v −3
√Δ=2+3i v −2−3i
| −1−4i−2−3i | | −3−7i | |
z1= |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
| 1−i | |
z2=I{−1−4i+2+3i}{2}= |
| |
| 2 | |
No to chyba tyle

zerkniecie? Proszę
16 paź 00:09
Pytający:
Dlaczego taka metoda? Nie wiem.

Ot, inna metoda, ale można i tak, jak napisałeś.
Co do założenia t>0, wyżej masz niejawne (niezapisane) założenie B≠0, bo B jest w mianowniku. I
stąd właśnie t=B
2>0. Acz śmiało mógłbyś założyć t≥0, o ile tylko przy podstawieniu z powrotem
pamiętałbyś jeszcze o warunku B≠0.
Rozpisanie 2ABi=12i krok po kroku:
AB=6
| 6 | |
(B≠0 ∧ A= |
| ) ∨ (B=0 ∧ AB=6) |
| B | |
Poza tym zamiast:
B=2 v −2
wypadałoby napisać:
B=2 v B=−2
itp.
I wyniki są złe, bo
√Δ=±(3+2i), znaczy zamieniłeś A z B.
16 paź 01:04
Michał: Hmmn, no dobra dzięki

to co prawda nie zaspokaja mojej ciekawości choć powinno mi wystarczyć

Dziękuje za Twój czas i poprawienie tego na końcu

heh nie zauważyłem że pozmieniałem a z
b...
16 paź 17:03
Mila:
Δ=5+12i
Możesz łatwo ustalić ( wzór skróconego mnożenia) , że (3+2i)2=5+12i
I rozwiązujesz równanie kwadratowe, tak, jak Cię uczyli w szkole.
Z podstawienia :
(x+iy)2=5+12i , gdzie, x,y∊R
korzystasz wtedy, jeśli nie potrafisz szybko ustalić jaka liczba podniesiona do kwadratu daje
deltę,
a wymagane jest aby obliczyć pierwiastek z delty ( chociaż jeden).
16 paź 18:17