nie ogarniam pomocy :)
barbados: wyznacz wzór funkcji liniowej g, której wykres przechodzi przez punkt P i jest prostopadły do
wykresu funkcji f.
a) f(x)= 3x+2, P (2,2)
b) f(x)= − 1/2x + √2, P (4,2)
wyznacz wzór funkcji liniowej g, której wykres przechodzi przez punkt P i jest równoległy do
wykresu funkcji f.
a) f(x)= −4x, P(4,2)
b) f(x) = 2x+1, P ( −6,2)
15 paź 23:34
16 paź 00:26
Krzysiek60: f(x)= 3x+2 i P=(2,2)
| | 1 | | 2 | |
g(x) = − |
| x+2 |
| rownanie prostej prostopadlej |
| | 3 | | 3 | |
f(x)= 2x+1 P=(−6,2)
g(x)= 2(x+6)+2
g(x)= 2x+14
Rownanie prostej przechodzacej przez 1 punkt (x
0 y
0)
y=a(x−x
0)+y
0
=================
16 paź 00:34