Relacje
mietek: Witam mam Zadanie. Określ własności relacji 𝑄 ⊂ 𝑅
2
zdefiniowanej: ∀𝑥, 𝑦 ∈ 𝑅, 𝑥𝑄𝑦 ⇔ ∃𝑎 ∈ 𝑅: 𝑥 = 𝑦 + 𝑎.
Czy jest to relacja równoważności? Jakie elementy są w relacji z 𝑥 = 0? 𝑥 = 5?
Dowolnym 𝑥 ∈ 𝑅?
wyszło mi coś takiego
1. Zwrotność
x=x+a a=0
2. symetryczność
x=y+a⇒y=x+a⇒2a=0
3. przechodniość
x=y+a ∧ y=z+a ⇒ x=z+a
y=x−a ∧ x=z ⇒ a=0
Czy jest to dobrze zrobione ? Jakie wnioski z tego płyną? Mam niestety problem ze spójnością

Jakie elementy są w relacji z 𝑥 = 0? 𝑥 = 5? Dowolnym 𝑥 ∈ 𝑅? i co z tą częścią zadania
kompletnie
jej nie rozumiem
15 paź 23:29
iteRacj@:
przechodniość
xQy ∧ yQz ⇒ xQz fałsz
9Q7 gdyż 9=7+2
7Q5 gdyż 7=5+2
ale ¬(9Q5) 9≠5+2
symetryczność
xQy ⇒ yQx fałsz
9Q7 gdyż 9=7+2
¬(7Q9) 7≠9+2
15 paź 23:46
mietek: czyli zwrotna też nie jest ale jest spójna
xQy v yQx
9Q7 v 7Q9 jedno jest prawdziwe więc alternatywa jest prawdziwa(chyba ?)
Więc nie jest to relacja równoważności
a dla x=0 ?
x=y+a
0=y+a
x=5
y=5−a ?
15 paź 23:55
Pytający:
Ta relacja jest przechodnia (każde 𝑎 tyczy się danego kwantyfikatora):
xQy ⇒ ∃a1∊ℛ: x=y+a1
yQz ⇒ ∃a2∊ℛ: y=z+a2
xQz ⇒ ∃a3∊ℛ: x=z+a3
Stąd xQy ∧ yQz ⇒ xQz jest prawdziwe, bo takie a3 istnieje, wystarczy przyjąć a3=a1+a2.
Podobnie jest i zwrotna, i symetryczna. Ponadto Q=ℛ2, bo dla dowolnych x,y∊ℛ zachodzi xQy
(zawsze istnieje stała a=x−y).
16 paź 00:14
ite: czyli istnieje a dla każdej pary (x,y) inne
więc o 23:46 namieszałam, sorry
16 paź 14:51