ciąg Fibonacciego
iteRacj@:
F(n) oznacza n−ty wyraz ciągu Fibonacciego zdefiniowanego rekurencyjnie:
F(0)=0, F(1)=1, F(n)=F(n−1)+F(n−2) dla n > 1.
Korzystając z indukcji, udowodnij, że dla każdego n>0, F(3n) jest liczbą parzystą.
15 paź 23:22
Pytający:
• Baza indukcyjna: n=1, F(3n)=F(3)=F(2)+F(1)=2F(1)+F(0)=2.
• Założenie indukcyjne: F(3k) parzyste.
• Krok indukcyjny: F(3(k+1))=F(3k+3)=F(3k+2)+F(3k+1)=2F(3k+1)+F(3k), jest to liczba parzysta,
bo F(3k) jest parzyste z założenia.
Zatem na mocy indukcji F(3n) jest parzyste dla n>0.
15 paź 23:44
iteRacj@:
bardzo dziękuję!
15 paź 23:50