równanie trygonometryczne
MatMal: 2
sin2x = 1+2
cos2x
sin
2x =t
...
...
t=−1 lub t=2
t=2 poprawne
sin
2x =1 lub sin
2x = −1
x=π/2+kπ lub x=3π/2 +kπ
czemu to drugie rozw (x=3π/2 +kπ)wypada ?(Tak mam w odpowiedziach)
15 paź 22:57
a7: nie wiem czy dobrze rozumiem ale sin2 nie może być ujemny równy −1
15 paź 23:02
Krzysiek60: Dobrze
15 paź 23:03
MatMal: dobra moj blad przepisuje bez myslenia oczywiscie
sinx=1 lub sinx=−1
bo sin2x =1
15 paź 23:04
MatMal: och przepraszam was i jeszcze podstawienie to
2
sin2x=t

póżna pora już ....
15 paź 23:05
iteRacj@:
zapisy x=π/2+kπ, x=3π/2+kπ wyznaczają ten sam zbiór
15 paź 23:12
MatMal: ok, chyba juz serio jest późna pora Dziękuje wielkie <3
jeszcze jeden przykład i spać ale ten nie wiem jak zacząć może ktoś pomoże ?
15 paź 23:14
iteRacj@:
zacząć od dziedziny : )
15 paź 23:15
iteRacj@:
| 1 | | sin2x+cos2x | | sin2x | |
| = |
| = |
| +1=tg2x+1 |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | |
15 paź 23:17
Krzysiek60: | | 1 | |
zastosuj tozsamosc |
| = 1+tg2x |
| | cos2x | |
15 paź 23:18
a7: to znaczy to pierwsze wyszło bo chyba umiem
15 paź 23:21
MatMal: ok super dzięki wam <3 I DObranoc
15 paź 23:23