Rozwiąż w zbiorze liczb rzeczywistych
gantas: Rozwiąż w zbiorze liczb rzeczywistych:
2−1(x2+2y2+3z2)=x+2y+3z+33√(4√3−√2)(4√3+√2)(2+√3)
Doszedłem do tego:
2−1(x2+2y2+3z2)=x+2y+3z−3
Jakieś wskazówki co dalej?
15 paź 22:40
Blee:
ojjj raczej +3 na końcu powinno być
15 paź 22:42
gantas: Na pewno?
15 paź 22:43
Blee:
no dobra −3 faktycznie
15 paź 22:45
Blee:
więc masz:
x2 + 2y2 + 3z2 = 2x + 2*2y + 2*3z − 1 − 1 − 1
(x2 − 2x + 1) + 2(y2 − 2y + 2) + 3(x2 − 2z + 1) = 3
(x−1)2 + 2(y−1)2 + 3(z−1)2 = 3
15 paź 22:47
Blee:
tfu tfu ... tam powinno być (pierwsza moja linijka −1 −2 − 3 po prawej stronie (czyli −6)
więc będzie:
(x−1)2 + 2(y−1)2 + 3(z−1)2 = 0
15 paź 22:48
gantas: Tak, czyli x=1, y=1, z=1, tak myślałem że tak będzie tylko nie wiedziałem tylko nie wiedziałem
jak do tego dojść, dzięki
15 paź 22:51