logarytmy
powtorka: Wyraź za pomocą a i b wyrażenie log2360 gdy log320=a i log315=b
15 paź 20:38
Blee:
wstęp:
log
320 = log
3(4*5) = log
34 + log
35 = 2log
32 + log
35
log
315 = log
3(3*5) = log
33 + log
35 = 1 + log
35
więc:
b = 1 + log
35 −> log
35 = b−1
więc:
| | 1 + a − b | |
a = 2log32 + log35 −> a = 2log32 + b−1 −> log32 = |
| |
| | 2 | |
a teraz do zadania:
360 = 18*20
więc log
2360 = log
218 + log
220 = log
22 + log
29 + log
220 = 1 + log
2(3
2) + log
220 =
| | 1 | | log320 | | 2 | |
= 1 + 2log23 + log220 = 1 + 2 |
| + |
| = 1 + 2 |
| + |
| | log32 | | log32 | | 1+a−b | |
| | 2a | |
|
| = ... i uporządkuj to jeszcze |
| | 1+a−b | |
15 paź 20:48