Przedziały monotoniczności POMOCY
TOmek: Funckja f jest określona wzorem f(x) = x−15x2−9 . Wyznacz dziedzinę i przedziały
monotoniczności tej funkcji
15 paź 20:33
Blee:
| | 1 | |
zapisz jeszcze raz funkcję tym razem wykorzystaj U |
| a nie u 1x2 do zapisu tegoż |
| | x2 | |
ułamka
15 paź 20:34
Blee:
druga sprawa ... W CZYM PROBLEM

1) Dziedzinę wyznaczyłeś?
2) Pochodną wyliczyłeś?
3) Wyznaczyłeś kiedy pochodna jest większa a kiedy mniejsza od 0 ?
Na którym etapie 'utknąłeś'
15 paź 20:35
15 paź 20:35
TOmek: Utknąłem w momencie wyliczenia delty którą obliczałem aby wyznaczyć miejsca zerowe i określić
potem monotoniczność
15 paź 20:37
Blee:
to pokaż jak policzyłeś/wyznaczyłeś punkty (1) i (2)
15 paź 20:38
TOmek: | | −x2+30x−9 | |
Wyliczyłem pochodną która wychodzi mi f'(x) |
| |
| | (x2−9)2 | |
15 paź 20:39
TOmek: Potem próbowałem wyliczyć deltę która wyszła mi 864 i w tym miejscu stanąłem
15 paź 20:40
TOmek: Tyle udało mi się zrobić
15 paź 20:46
Blee:
pochodna jest dobrze
Δ = 900 − 9*4 = 9*100 − 9*4 = 9*96 = 9*16*6 = 3
2*4
2*6
więc
√Δ = 3*4
√6 = 12
√6
dalej sobie poradzisz
15 paź 20:50
TOmek: Bardzo dziękuje za pomoc
15 paź 20:52