:(
MATH: Wykres funkcji y=|x−2| przecina okrąg o: x2 + y2 − 4x − 4 = 0 w punktach A i B.
a) Oblicz współrzędne punktów A i B
b) Wykaż, że trójkąt ABS, gdzie S jest środkiem okręgu o, jest prostokątny
c) Oblicz pole figury F=F1∩F2, jeśli F1={(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ x2 + y2 − 4x − 4 ≤ 0},
F2={(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ y ≤ |x−2|}.
11 lut 19:56
nestor:

niebieski wykres ; y= |x−2|
czerwony wykres o: ( x −2)
2+y
2= 8 S( 2,0) r= 2
√2
foletowa część to figura
F
dla x≥2 półprosta y= x −2 wsp. kier. a
1= 1
dla x<2 półprosta: y= −x +2 wsp. kier. a
2= −1 to a
1*a
2=−1
więc te półproste są prostopadłe |< ASB|= 90
o
więc trójkąt ASB jest prostokątny i równoramienny
dla x≥2 y= x −2
i (x−2)
2+y
2= 8 −−−−−−− rozwiąż układ równań i wyznacz wspołrzędne A
dla x <2
y= −x +2
i (x−2)
2+y
2=8 −−−−−−−−−− wyznacz współrzędne B
A(6,4) B( −2,4)
| 3 | | 3 | | 3 | |
pole figury F = |
| Pkoła = |
| *πr2 = |
| *8π= 6π
|
| 4 | | 4 | | 4 | |
Pole F=
6π [j
2]
13 lut 03:36
mateoxc: Znalazłem błąd: A(0,2) i B(4,2),reszta ok.
24 lis 20:51