monotoniczność x/lnx
marcin: czy dobrze liczę? monotoniczność x/lnx
pochodna f(x) =x/lnx to
f`(x)=(lnx−1)/(lnx)2
dziedzina (0,1)u(1,+00)
rosnąca dla f`(x)
lnx−1>0
lnx>1
x c (e,+oo)
malejąca
lnx−1<0
lnx<1
x c (0, 1)
15 paź 20:27
Blee:
A co dla x∊(1;e)

Tam już malejąca nie jest
15 paź 20:29
marcin: przepraszam, pomyliłem, oczywiście chodziło o (0, e) a nie (0,1)
15 paź 20:33
Blee:
skoro (0,e) to jest źle
bo funkcja jest malejąca w (0,1) i w (1;e)
dlaczego ... bo x=1 NIE NALEŻY DO DZIEDZINY (masz tam asymptotę)
15 paź 20:39
marcin: czyli powinienem zapisać (0,1)u(1,e) ?
muszę to jakoś wyliczać czy powołać się po prostu na dziedzinę?
15 paź 20:59
Blee:
W ŻYCIU

NIGDY ... przenigdy w monotoniczności nie używa się znaku sumy zbiorów

przedziały wypisuje się po przecinku
np. funkcja rośnie w przedziale (−5, −4) ; (−4;0) ; (5;8)
15 paź 21:00
Blee:
znak sumy oznacza bowiem, że dla (0,1)u(1,e) zachodzi chociażby: f(−0.5) > f(2) co NIE
MUSI być (i w przeważającej liczbie przypadków nie będzie) prawdą
15 paź 21:02
Blee:

jak na przykład tutaj
funkcja ta jest malejąca w przedziale (0,2) oraz w przedziale (2;+
∞)
ale nie prawdą jest, że f(1) > f(3) ... prawda

15 paź 21:04
marcin: Dziękuję za podpowiedź dobry człowieku
15 paź 21:05