matematykaszkolna.pl
4x - 1 <= ax + 1 nie mam juz sily, czy jest ktos w stanie to wyjasnic? Michał : Witam, mam pewne pytanie, gdyż ostatnio na lekcji mi coś umknęło, stoję w miejscu i nie mogę ruszyć. Dział jaki teraz przerabiamy to metoda nierówności równoważnych. Mianowicie mam nierówność 4x − 1 <= ax + 1 i jego rozwiązaniem jest zbiór liczb rzeczywistych. No to próbuje rozwiązać nierówność: 4x − ax <= 2 (4−a)x <= 2 / : (4−a) x <= 2/(4−a) No i tu nie wiem co dalej. W odpowiedziach nakońcu książki sprawdziłem, że wynik ma wynosić a=4, Patrzyłem również na rozwiązania w Internecie i dowiedziałem się tylko, że "Zauważmy teraz, że dla nierówność jest spełniona. Przypuśćmy, że wówczas zbiór rozwiązań nierówności jest ograniczony (z góry lub z dołu), przez co nie spełnia warunków zadania. Wobec tego jedynym rozwiązaniem jest a=4" Problem w tym, że ja nie wiem skąd się co bierze. Siedzę nad tym zadaniem już ponad 4 godziny i nic, czy był by ktoś w stanie to wyjaśnić?
15 paź 20:17
Blee: zależy jaka była TREŚĆ ZADANIA może chodziło o: "dla jakiego parametru 'a' powyższej nierówność zachodzi dla dowolnego 'x' "
15 paź 20:31
Michał : "Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danek nierówności jest zbiór podany obok tej nierówności" czyli w tym przypadku jest to zbór liczb rzeczywistych
15 paź 20:32
Mila: 4x − 1 ≤ ax + 1 zbiór rozwiązań: R 4x−ax≤2 x*(4−a)≤2 1)4−a≠0 wtedy : dla 4−a>0
 2 
x≤

4−a 
dla 4−a<0
 2 
x≥

4−a 
2) 4−a=0 wtedy mamy: x*0≤2 czyli niezależnie co podstawimy za x to: 0≤2 i to jest prawda
15 paź 21:03